MENI
3.5.2018

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislava Bojića povodom Dana slobode medija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljuska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić izdao je povodom Dana slobode medija saopćenje koje proslijeđujemo u cjelosti (slijedi tekst):

"Na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, 3. maja širom svijeta obilježava se Dan slobode medija. Cilj obilježavanja je promocija i podsticanje slobode izražavanja, nepristrasnog i profesionalnog izvještavanja i poštivanja visokih standarda novinarstva.

Novinari su česte mete napada, o tome gotovo svakodnevno svjedočimo kako u BiH tako i u zemljama regiona i svijeta. Zato prioritet društva mora biti njihova bolja zaštita i stvaranje uvjeta za njihov neometan i profesionalan rad bez pritisaka pri čemu se posebna pažnja mora pokloniti sigurnosti novinara u online sferi.

Svakako, bitno je i općenito unaprijediti ekonomski status novinara jer strah od gubitka posla ili ugovora, zatim niska, neadekvatna i neredovna primanja, prekovremeni rad i egzistencijalna nesigurnost u svakom drugom obliku ne stvaraju dobro okruženje i dobru atmosferu za promociju slobode medija.

S druge strane, koliko god su odgovorne vlasti koje svojim propisima uređuju i ovu oblast, za punu implementaciju i poštivanje slobode izražavanja i slobode medija odgovorni su i sami mediji, njihovi vlasnici, urednici i novinari. Jer, sloboda izražavanja i sloboda medija ne smiju biti izgovor za neetično ili neprofesionalno izvještavanje, izvještavanje bez istraživačkog rada ili puko prenošenje neprovjerenih vijesti i nepotvrđenih činjenica.

Bosna i Hercegovina, kao demokratska zemlja i zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, mora posvećivati mnogo više pažnje slobodi medija, pa i slobodi izražavanja jer upravo postignuća na tom polju najbolje govore o stepenu demokratičnosti i civiliziranosti jednog društva." ističe se u saopćenju gospodina Bojića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću