MENI
26.4.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvuje na drugom dijelu redovnog zasjedanja PSVE-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić i članovi Delegacije Milica Marković i Damir Arnaut učestvuju u Strazburu na drugom dijelu redovnog zasjedanja PSVE-a.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope održala je i hitnu raspravu o Izvještaju koje je sastavilo nezavisno istraživačko tijelo o optužbama za korupciju unutar PSVE-a. Nakon plenarne diskusije o Izvještaju, PSVE usvojila je Rezoluciju i Preporuku kojom se traži da PSVE izvrši određene reforme, kako u funkcioniranju svojih odbora tako i u dužnostima i obavezama poslanika, naročito onih koji su izvjestioci. Zaključak PSVE je, također, bio da će se Izvještaj, zajedno sa pismom predsjednika PSVE, poslati svim državnim parlamentima zemalja članica VE. Istovremeno, državama članicama VE, za čije poslanike su izvedeni dokazi o korupciji, sugerirat će se da provedu dalji pravosudni postupak, u skladu sa nacionalnom zakonodavstvu.

PSVE je održala i raspravu o Kopenhaškoj deklaraciji koju su države članice Vijeća Evrope usvojile 13. aprila ove godine, a koja se bavi pitanjima reforme evropskog sistema zaštite ljudskih prava. Usvojena je i Rezolucija o odstupanju od Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučaju vanrednog stanja u zemlji.

Članovi delegacija zemalja članica PSVE-a raspravljali su i o borbi protiv korupcije putem oduzimanja nelegalno stečene imovine, o pravnim izazovima u vezi sa hibridnim ratovima, o humanitarnoj potrebi interno raseljenih lica, o provođenju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, kao i o finansiranju terorističke skupine ISIL.

Tokom zasjedanja predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE-a Senad Šepić razgovarao je sa članom Delegacije Savezne Republike Njemačke u PSVE-u i koordinatorom transantlantske saradnje u Vladi SR Njemačke Peterom Beyerom o aktuelnim prilikama u BiH i regionu, o mogućim rješenjima i daljim zajedničkim aktivnostima u Vijeću Evrope, te o saradnji između dvije zemlje. Također, predsjedavajući Šepić u Strazburu se susreo i sa predsjedavajućom Odbora za kulturu, nauku i obrazovanje PSVE-a Maríom Concepción De Santa Ana.

Na ceremoniji dodjele „Muzejske nagrade Vijeća Evrope“, Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva dodijeljena je ovogodišnja Muzejska nagrada Vijeća Evrope za 2018. godinu, uz ocjenu žirija za Evropski muzej godine da je Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva najvišim ocjenama bodovan kvalitet rada. Prema riječima predsjednika PSVE-a Michele Nicolleti, odluka o dodjeli Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva donesena je jednoglasno.

Učesnicima drugog dijela redovnog zasjedanja PSVE-a obratili su se ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen, a na pitanja poslanika u PSVE-a odgovarao je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću