MENI
24.4.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice u Briselu

Članovi Parlamentarnog foruma Energetske zajednice Predrag Kožul i Ljilja Zovko učestvovali su danas u Briselu na sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice posvećenom perspektivama i razvoju projekata korištenja obnovljivih izvora energije u državama članicama Energetske zajednice.

Uvodnim izlaganjima učesnicima Parlamentarnog foruma Energetske zajednice obratili su se predsjedavajući Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i predsjednik Odbora za ekonomiju Parlamenta Makedonije i predsjedavajući Parlamentarnog foruma Energetske zajednice Goran Milevski.

O aktuelnom stanju i budućnosti korištenja obnovljive energije u zemljama Energetske zajednice u svojoj prezentaciji učesnicima sastanka govorio je direktor Sekretarijata Enegetske zajednice Janez Kopač.

Nakon diskusije, učesnici sastanka usvojili su Zajedničku izjavu, u kojoj su pozdravili napredak članica Energetske zajednice na planu usklađivanja pravnih i regulatornih okvira sa Evropskom unijom, te istaknuli stalnu potrebu za nastavak reformi u energetskom sektoru s ciljem integriranja u evropsko tržište energije.

U Zajedničkoj izjavi učesnici sastanka naglasili su da povećanje korištenja održive enerije, uključujući i mjere za povećanje energetske efikasnosti i iskorištavanja potencijala obnovljive energije, predstavljaju suštinski elemenat privrednog razvoja svake zemlje, kao i sredstvo za rješavanje problema nastalih klimatskim promjenama. U izjavi je također pozdravljeno i podržano djelovanje Energetske zajednice na uspostavljanju otvorenih i međusobno povezanih tržišta koja favoriziraju korištenje obnovljivih izvora energije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću