MENI
23.4.2018

Održana 38. sjednica Doma naroda

Na 38. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) delegatima Doma, predstavnicima Vijeća ministara BiH i brojnim gostima obratila se predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko.

Ističući zainteresiranost Ruske Federacije za produbljivanje i proširenje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom na svim poljima, gospođa Matviyenko posebno je naglasila da njena zemlja želi da sarađuje sa sva tri konstitutivna naroda, dva entiteta i državom BiH u cjelini.

Predsjednica gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije podvukla je da za njenu zemlju Dejtonski mirovni sporazum predstavlja alfu i omegu funkcioniranja BiH. Prema njenim riječima, Ruska Federacija ne vidi potrebu za izmjenama Dejtona i zalaže se za rješavanje spornih pitanja dijalogom predstavnika tri naroda, bez nametanja rješenja izvan BiH. S tim u vezi, gospođa Matviyenko naglasila je da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Upozoravajući da postoje značajne mogućnosti za proširenje saradnje Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine na ekonomskom planu, gospođa Matviyenko poručila je da Bosna i Hercegovina uvijek može da računa na podršku Rusije.

Izražavajući očekivanje da će posjeta predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić zaključio je 38. sjednicu Doma naroda PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću