MENI
20.4.2018

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić razgovarali sa predsjednicom Vlade Srbije

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić razgovarali su u Beogradu sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Lovrinović i Sarajlić boravili su u zvaničnoj posjeti institucijama Republike Srbije zajedno sa članovima Komiteta za odbranu i sigurnost i Potkomiteta za buduće sigurnosne i odbrambene kapacitete PSNATO-a.

Premijerka Brnabić upoznala je goste sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srbiji, odnosima Republike Srbije sa NATO-om, kao i sa tokovima regionalne saradnje. Premijerka Brnabić naglasila je značaj dobrih odnosa među zemljama u regionu Zapadnog Balkana, te dodala da se Srbija, u duhu dobrosusjedstva, želi dodatno angažirati na unapređenju svih oblika saradnje, posebno na planu ekonomije.

Posebno se razgovaralo o politici vojne neutralnosti Republike Srbije, koja, kako je rekla premijerka Brnabić, ne predstavlja smetnju za saradnju sa NATO-om, ali ni sa zemljama koje nisu članice Alijanse.

U okviru boravka u Srbiji, članovi PSNATO-a posjetili su Komandu Rečne flotile Kopnene vojske Srbije u Novom Sadu. Tokom posjete komandant Rečne flotile Kopnene vojske Srbije, kapetan bojnog broda Andrija Andrić sa saradnicima upoznao je goste sa misijom, zadacima i aktivnostima u odbrani teritorije i plovnih puteva, te podrške civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda, industrijskih i drugih nesreća. Za goste iz PSNATO-a u luci Novi Sad izvedena je i pokazna vježba mogućnosti Rečne flotile. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću