MENI
18.4.2018

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić razgovarao sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnikom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za medije Harlemom Desirom.

Tokom susreta sagovornici su se složili da je Zajednička komisija, blisko sarađujući sa Misijom OSCE-a u BiH, napravila pomake u područjima zaštite ljudskih prava i slobode govora u BiH.

Saradnja Zajedničke komisije, kao i PSBiH u cjelini, sa Misijom OSCE-a u BiH ocijenjena je dobrom i produktivnom, posebno na planu stručne pomoći u donošenju zakonskih propisa iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Zajednički je ocijenjeno da jedan od prioriteta institucija u BiH treba da bude sigurnost novinara, kao i sprječavanje i krivično kažnjavanje napada na novinare. Naglašeno je da je, osim strožeg zakonskog sankcioniranja takvih napada, potrebno stvoriti klimu poštovanja i tolerancije prema novinarima, posebno onima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Ukazano je i na potrebu suočavanja sa sve izraženijom pojavom govora mržnje na internetu. Ova tema bit će, kako je najavljeno, dominantna na OSCE-ovoj regionalnoj konferenciji koja će u maju biti održana u Makedoniji. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću