MENI
18.4.2018

Privremeni izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini uručen članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark uručio je danas članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Privremeni izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, u kojem su date ocjene o tome gdje se BiH trenutno nalazi kada je riječ o ulasku u EU. Privremeni izvještaj, inače, sastavni je dio Paketa proširenja, kojim se određuje okvir za pristupanje država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja Evropskoj uniji koji je jučer objavila Evropska komisija.

Kako je istaknuto tokom sastanka ambasadora Wigemarka i članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH, Privremeni izvještaj, između ostalog, obrađuje osnovne oblasti poput vladavine prava, pitanja reforme javne uprave kao i ekonomskih reformi i razvoja, a naglašava i potrebu izmjene izbornog zakonodavstva u našoj zemlji. Za razliku od ranijih izvještaja, za najnoviji je rečeno da je sačinjavan u periodu u kojem traje procjena odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije, i u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi u svojevrsnom tranzicijskom procesu ka kandidatskom statusu.

Ocijenjeno je također da je vrijeme između usvajanja i uručenja ovog dokumenta prilično kratko za opsežnije ocjene o njegovom sadržaju, ali da će se on podrobno analizirati. U spektru prvih procjena njegovog karaktera koje su danas ponuđene ambasadoru Wigemarku, dio članova kolegija ocijenio je da ovom dokumentu možda nedostaje konkretnije markiranje snaga i pojedinaca koji su na približavanju Evropskoj uniji radili više kao i onih koji su te procese opstruirali jer takav ujednačen i uopćen pristup može dodatno ohrabriti one koji usporavaju evropski put BiH.Također, u prvim ocjenama istaknuto je i da treba biti odlučan i ovaj izvještaj iskoristiti kao dodatni poticaj i usmjerenje ka snažnijim i sveobuhvatnjim reformama.

Danas je istaknut značaj predstojećeg sastanku na vrhu EU-a i zemalja Zapadnog Balkana, koji će se u maju održati u Sofiji, kao i najave da će Vijeće Evropske unije razmotriti pitanja proširenja, te u junu ove godine o tome donijeti odgovarajuće zaključke. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću