MENI
15.3.2018

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas sa generalnim direktorom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Gurryem Francisom koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora istaknuto je da naša zemlja ima vrlo dobar zakonski okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva te da je blagovremeno prihvatila i nastoji primijeniti sve međunarodne propise ali da se neprestano čine napori kako bi se držao korak jer se radi o oblasti od koje u velikoj mjeri ovisi i ekonomski napredak jedne zemlje. Pri tome je istaknut značaj kvalitetnog rada Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i njegove saradnje sa srodnim institucijama i Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo.

Danas je također primijećeno da Bosna i Hercegovina posjeduje veliki intelektualni potencijal u mladim ljudima koji se obrazuju i djeluju na univerzitetima u našoj zemlji. Sticajem okolnosti značajan broj mladih živi ili ima ambiciju da nastavi raditi izvan BiH pa je danas zajednički ocijenjeno da i u sferi zaštite intelektualnog vlasništva potrebno činiti maksimalne napore kako bi se trend odlaska zaustavio. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću