MENI
15.3.2018

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH posjetili Službu za poslove sa strancima i Imigracioni centar

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić i član Zajedničke komisije Saša Magazinović posjetili su danas Službu za poslove sa strancima i Imigracioni centar.

U razgovoru sa direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem i njegovim saradnicima, članovi Zajedničke komisije upoznati su da je u posljednja dva mjeseca zabilježen porast ilegalnih imigranata u našoj zemlji, ali da Služba u punom kapacitetu obavlja poslove u skladu sa svojom nadležnosti.

Prema riječima direktora Ujića, mora se voditi računa da naša zemlja predstavlja tranzitno područje ali i jednu vrstu brane prema zemljama Evropske unije (EU), jer sa zemljom članicom EU imamo granicu dužu od hiljadu kilometara. Stoga, rekao je on, na rješavanju pitanja ilegalnih imigranata Služba radi kontinuirano.

Direktor Ujić upoznao je članove Zajedničke komisije i sa problemom imigranata koji traže azil u našoj zemlji ali ne borave u Azilantskom centru u Delijašu, već po drugim objektima u našoj zemlji. Zato, rekao je Ujić, pitanja takve vrste imigranata u našoj zemlji u saradnji riješavamo sa nadležnim institucijama.

Nakon razgovora u Službi za poslove sa strancima, član Zajedničke komisije Saša Magazinović posjetio je Imigracioni centar, gdje ga je načelnik Sektora za readmisiju, prihvat i smještaj Službe za poslove sa strancima Ivo Ramljak upoznao sa trenutnim stanjem u Imigracionom centru, kao i sa mnogim pitanjima sa kojima se susreću u svom radu s ciljem što boljeg prihvata i smještaja stranaca kojima je odlukom nadležnog tijela u BiH određena mjera stavljanja pod nadzor. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću