MENI
13.3.2018

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Aleksandra Pandurević i Halid Genjac učestvuju u Bakuu na Međunarodnoj konferenciji o podsticanju ekonomske saradnje i veza u oblasti kulture duž Puta svile

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević i njen zamjenik Halid Genjac učestvuju u radu Međunarodne konferencije posvećene ulozi parlamentaraca u podsticanju ekonomske saradnje i veza u oblasti kulture duž Puta svile, koja je danas, u organizaciji Narodne skupštine (Milli Mejlis) Republike Azerbejdžan i Grupe za podršku Putu svile PSOSCE-a, otvorena u Bakuu.

U obraćanju učesnicima, član Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Halid Genjac prenio je pozdrave prijateljskom narodu Azerbejdžana i zahvalio se domaćinima na organizaciji Konferencije, te naglasio da ovakvim aktivnostima PSOSCE-a ostvaruje jednu od svojih ključnih uloga na uspostavljanju saradnje i dijaloga između zemalja učesnica.

Genjac je ocijenio da će inicijativa Azerbejdžana u vezi sa uspostavljanjem Grupe za podršku Putu svile PSOSCE-a doprinijeti jačanju ekonomskih odnosa među državama čiji su predstavnici okupljeni na Konferenciji. Posebno je naglasio da će Bosna i Hercegovina podržati jačanje ekonomske, transportne, trgovinske i kulturne saradnje među zemljama koje se nalaze duž drevnog Puta svile.

Govoreći o iskustvu BiH, u kojoj vijekovima traje susret vjera, kultura i civilizacija, Genjac je podvukao značaj saradnje u oblasti kulture, koja će, kako je rekao, doprinijeti boljem razumijevanju među državama članicama OSCE-a.

Tokom tri panela učesnici Konferencije razgovaraju o unapređenju međusobno korisne ekonomske saradnje i trgovinskih veza, o pojednostavljenju transportnih veza i logistike, kao i o izgradnji povjerenja, unapređenju dijaloga i razmjeni događaja iz oblasti kulture.

Grupa za podršku Putu svile PSOSCE-a uspostavljena je 8. jula 2017. godine na Godišnjem zasjedanju PSOSCE-a u Minsku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću