MENI
23.2.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na 17. Zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac učestvovali su na 17. Zimskom zasjedanju PSOSCE-a, koje je danas okončano u Beču.

Dvodnevno zasjedanje, kome je prisustvovalo oko 240 parlamentaraca iz 53 zemlje,  svojim obraćanjima otvorili su predsjednik PSOSCE-a George Tsereteli, italijanski državni podsekretar za vanjske poslove Vincenzo Amendola, koji je govorio u ime italijanskog predsjedavanja OSCE-om, i generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger. Oni su upozorili na nizak nivo dijaloga unutar zemalja članica OSCE-a, posebno u vremenima pojačanih međunarodnih napetosti i izazova, te se založili za jačanje saradnje i dijaloga država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou.

Parlamentarci su tokom plenarnog zasjedanja raspravljali o kontroli naoružanja, migracijama, borbi protiv terorizma, kao i o razvoju dugoročnih strategija za suzbijanje klimatskih promjena i njihovih globalnih posljedica. Bilo je riječi i o izazovu širenja „lažnih vijesti“ u demokratskim društvima. Parlamentarci su saslušali i izvještaje predsjednika Odbora za migracije Filippa Lombardija, Odbora za suzbijanje terorizma Makisa Vordisa i Izvjestioca za ravnopravnost Hedy Fry.

Članovi Delegacije PSBiH učestvovali su i u radu tri opća odbora PSOSCE-a. Na sjednici Općeg odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja raspravljalo se o podršci demokratskim društvima u borbi protiv “lažnih vijesti”, dok je Opći odbor za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i okolinu bio fokusiran na pitanje klimatskih promjena i njihovih posljedica. Na zasjedanju Općeg odbora za politička pitanja i sigurnost razgovaralo se o pitanju kontrole naoružanja u području OSCE-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću