MENI
22.2.2018

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić posjetio Operativno – komunikacioni centar 112

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić danas je posjetio Operativno – komunikacioni centar (OKC) 112 koji funkcionira u sastavu Sektora za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima Sektora za zaštitu i spasavanje i OKC-a. Predsjedavajući Podžić upoznat je sa stanjem u ovoj oblasti, posebno s mjerama koje se preduzimaju za smanjenje rizika od katastrofa i prirodnih nepogoda u BiH.

Na sastanku je ukazano i na važnost uvođenja jedinstvenog broja 112 za BiH, koji će u slučaju nesreća omogućiti bržu i efikasniju reakciju hitnih službi i pružanje pomoći unesrećenima.

Također, prezentirani su dosadašnji rezultati Ministarstva sigurnosti BiH u vezi sa unapređenjem sistema zaštite i spasavanja, kao i u vezi sa nabavkom opreme za nadležne službe.

Naglašeno je da je, nakon poplava 2014. godine, u BiH značajno poboljšan sistem zaštite i spasavanja u slučaju prirodnih ili drugih nesreća. Poboljšana je saradnja između nadležnih institucija BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, formirane su i opremljene po dvije specijalističke jedinice i timovi za spasavanje na vodi i pod vodom, za djelovanje u slučaju hemijskih incidenata, spasavanje iz ruševina, te jedan tim za potragu i spasavanje, rečeno je na sastanku te istaknuto da je izvršeno i mapiranje rizika od poplava u značajnom broju općina i gradova, da su izrađeni novi planovi djelovanja u slučaju nesreća u preko 30 općina i gradova, te poboljšan sistem ranog upozoravanja.

Ocijenjeo je da je civilna NATO vježba „BiH 2017“, koja je po broju učesnika i obimu aktivnosti do sada najveća vježba u našoj zemlji, bila uspješno pripremljena i izvedena. 

Predsjedavajući Podžić pohvalio je aktivnosti Sektora za zaštitu i spasavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH, te je predstavnike Sektora pozvao da nastave da rade na jačanju sistema zaštite i spasavanja u našoj zemlji. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću