MENI
20.2.2018

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa generalnim sekretarom OSCE-a

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Thomasom Gremingerom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, koji je bio posvećen općoj političkoj situaciji u našoj zemlji, stanju reformi i funkcioniranju institucija vlasti, zajednički je ocijenjeno da je uloga Misije OSCE-a u BiH veoma konstruktivna i korisna. S tim u vezi, naglašeno je da Misija ove međunarodne organizacije uživa povjerenje građana i institucija s kojima OSCE dugi niz godina blisko sarađuje na realizaciji različitih projekata s ciljem njihovog boljeg funkcioniranja.

Također je upozoreno na činjenicu da, nekoliko mjeseci uoči općih izbora, postoji negativna politička atmosfera i retorika koja koči rad institucija i ne doprinosi bržem provođenju reformi na evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su iznijeti različiti stavovi u vezi sa usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH. S tim u vezi gospodin Greminger naglasio da rješenja moraju biti proizvod dogovora i konsenzusa političara u BiH, te dodao da predstavnici međunarodne zajednice mogu pomoći u procesu pregovora, ali neće nametati rješenja.

Izraženo je očekivanje da će u PSBiH uskoro biti usvojen Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH, koji bi postao bitan instrument u borbi protiv korupcije.

Članovi kolegija oba doma PSBiH uputili su apel visokim zvaničnicima OSCE-a da nastave da se snažno angažiraju u zaštiti ljudskih prava građana BiH, prije svega na planu obrazovanja s ciljem osiguranja korištenja Ustavom garantiranog prava na naziv maternjeg jezika. S tim u vezi gospodin Greminger naglasio je da će pitanje obrazovanja i dalje biti u vrhu prioriteta Misije OSCE-a u BiH, kao i da će Misija nastaviti da predano radi kako bi onemogućila segregaciju i diskriminaciju djece u obrazovnom procesu.

Potvrđeno je da će Misija OSCE-a ostati angažirana i spremna da pruži svaku vrstu pomoći s ciljem postizanja konstruktivnih i pragmatičnih rješenja koja će biti od koristi institucijama i građanima Bosne i Hercegovine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću