MENI
19.2.2018

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan okrugli sto o perspektivama BiH u procesu proširenja Evropske unije

U organizaciji Panevropske unije Bosne i Hercegovine i Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je u zgradi PSBiH održan okrugli sto pod nazivom „Bosna i Hercegovina u procesu proširenja Evropske unije (EU) – odgovor na perspektivu“.

Na okruglom stolu, kojem su osim članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova BiH i Delegacije EU u BiH, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, nevladinog sektora, akademske zajednice i eksperti za pitanja evropskih integracija, predstavljena je Strategija EU za region Zapadnog Balkana, te razmotreni budući odgovori institucija BiH na jasnu evropsku perspektivu, koju, kako je rečeno, omogućava nova Strategija.

Pozdravljajući učesnike okruglog stola, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović izrazio je optimizam da će naša zemlja, bez obzira na različite probleme i prepreke na evropskom putu, dobiti status kandidata za ulazak u EU krajem ove ili početkom iduće godine.

Ističući da je usvojena Strategija EU za Zapadni Balkan svim zemljama ovog regiona uputila jasnu poruku o evropskoj perspektivi i namjeri EU da podrži proces evropskih integracija u svim zemljama regiona, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark naglasio je da će sve zemlje imati iste uvjete i proći isti put za ulazak u EU.

Govoreći o sadržaju Strategije, Wigemark je precizirao da se u tom dokumentu izdvaja šest područja u okviru kojih sve zemlje Zapadnog Balkana treba da rade i međusobno sarađuju. Prema riječima Wigemarka, sve zemlje regiona radit će na pitanjima socijalno – ekonomskog razvoja, sigurnosti i migracija, transporta, energetike, digitalne agende i pomirenja, odnosno uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa. U fokusu Strategije, naglasio je visoki predstavnik EU u BiH, jeste i vladavina zakona bez koje neće biti značajnih investicija i razvoja privrede, kao i reforma javne uprave koju je neophodno što brže provesti.

O prioritetima aktuelnog bugarskog predsjedavanja EU govorila je ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova, koja je najavila da će sve aktivnosti u narednom periodu voditi do Samita EU – Zapadni Balkan, koji će se održati 17. maja u Sofiji i koji će biti prvi skup ovog formata nakon 15 godina i Samita u Solunu. Prema riječima ambasadorice Tzvetkove, vrata EU za sve zemlje Zapadnog Balkana ostaju otvorena, a nova Strategija EU predstavlja priliku za sve lidere regiona da pokažu odgovornost i ubrzano rade na provođenju reformi i rješavanju međudržavnih i regionalnih problema.

Učesnicima okruglog stola obratio se i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je pozdravio objavljivanje Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana. Strategija prepoznaje politički, sigurnosni i ekonomski značaj Zapadnog Balkana za EU, naglasio je Brkić i dodao da je BiH zadovoljna činjenicom da se u Strategiji ne navode rokovi, što svakoj zemlji daje priliku da sustigne i prestigne druge u procesu pridruživanja EU. Brkić je rekao da ohrabruju i poruke buduće institucionalne i finansijske pomoći EU zemljama Zapadnog Balkana, koja će, kako je naveo, u ovoj godini iznositi milijardu eura. Brkić je izrazio nadu da će predstojeća posjeta predsjednika Evropske komisije Jean-Claude JunckeraBosni i Hercegovini, u okviru koje će naša zemlja predati odgovore na Upitnik Evropske komisije, biti potvrda nove dimenzije odnosa naše zemlje i EU, te podstrek za brži napredak BiH u procesu evropskih integracija. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću