MENI
16.2.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Mirsad Isaković učestvovao na 12. plenarnom zasjedanju PAM-a

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Mirsad Isaković učestvovao je u Bukureštu na 12. plenarnom zasjedanju PAM-a.

Poslanici zemalja članica PAM-a diskutirali su o prioritetnim pitanjima za područje Mediterana, s posebnom naglaskom na pitanja koja se odnose na terorizam i nasilni ekstremizam, borbu protiv trgovine ljudima, ekonomsku saradnju, klimatske promjene, mediteransko kulturno naslijeđe i zaštitu civila i ljudskih prava.

Obraćajući se prisutnima u okviru rasprave o aktivnoj ulozi PAM-a u borbi protiv terorizma i trgovine ljudima, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PAM-u Mirsad Isaković istaknuo je da se u BiH posebna pažnja posvećuje ovom globalnom problemu. S tim u vezi, gospodin Isaković naglasio je da je BiH prije četiri godine usvojila izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je, kao prva država u regiji, zabranila odlazak na strana ratišta, te uvela krivične sankcije za one koji prekrše ovu odredbu, kao i za one koji im na bilo koji način budu pomagali ili propagirali učešće u paravojnim i parapolicijskim formacijama u drugim zemljama.

U svom obraćanju gospodin Isaković upoznao je učesnike o tome da je u BiH trenutno registrirano 137 boraca na stranim ratištima. Prema riječima Isakovića, 40 osoba BiH je osudila za odlazak na strana ratišta, protiv 12 osoba se vodi krivični postupak, a 4 osobe su povratnici na strana ratišta što, kako je naveo, pokazuje da je u procesu služenja kazni neophodno raditi na resocijalizaciji takvih osoba. Isaković je ukazao i na probleme velike nezaposlenosti i siromaštva u BiH, koji vode u ekstremizam i vjerski radikalizam, kao i na problem negativnih i neistinitih promocija koje uvećavaju ove brojeve na hiljade i stvaraju probleme dolasku stranih investitora i turista.

Učestvujući i u raspravi na Stalnom komitetu PAM-a za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti okoliša, gospodin Isaković istaknuo je problem eksploatacije prirodnih resursa i poručio da se posebna pažnja treba posvetiti razvoju malih i srednjih preduzeća i ulaganjima u infrastrukturu s ciljem boljeg povezivanja regije Mediterana.

Učesnici plenarnog zasjedanja PAM-a obratio se i predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Liviu Dragnea, koji je istaknuo kako Rumunija zagovara politički dijalog sa ciljem jačanja saradnje svih zemalja članica PAM-a. Gospodin Dragnea naglasio je kako su mir i stabilnost, jačanje ekonomske saradnje i usklađivanje zakona o ljudskim pravima prioriteti na kojima Rumunija trenutno radi.

Na kraju plenarnog zasjedanja PAM-a zaključeno je da su politička stabilnost i pravna sigurnost osnov za ulaganje i da mediteranske zemlje jesu partneri koji moraju zajednički tražiti rješenja i mehanizme u rješavanju pomenutih pitanja. Posebnu pažnju, kako je rečeno, treba posvetiti i pitanjima migracijskih tokova, ekonomske saradnje i poštivanju vladavine prava i ljudskih prava. Učesnici su istaknuli i to da je neophodno uspostaviti političku stabilizaciju i mir u regionu, te upozorili na to da je na parlamentarcima odgovornost donošenja dobrih zakonskih rješenja koja će, uz najbolje prakse, pomoći u rješavanju navedenih pitanja. (kraj) 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću