MENI
15.2.2018

Održana 59. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 59. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, sa pet usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Aleksandra Pandurević, Borjana Krišto i Mirsad Isaković.

Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala načela Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. Komisija je zaključila da od Predstavničkog doma PSBiH zatraži produženje roka od 30 dana, odnosno do naredne sjednice Komisije, za dostavu izvještaja o ovom zakonskom prijedlogu. Zaključeno je i to da se na narednu sjednicu Komisije pozovu i predstavnici Centralne izborne komisije BiH.

Radi neprisustva predlagača odgođeno je izjašnjavanje o usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanica Borjana Krišto. Komisija je zaključila da od Kolegija Doma zatraži produženje roka od 30 dana, odnosno do naredne sjednice Komisije, za dostavu mišljenja o Prijedlogu zakona.

Podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena poslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom Predstavnički dom PSBiH poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Srednjobosanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je razmatranje Prijedloga izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću