MENI
14.2.2018

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić u Sofiji na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovat će u radu Interparlamentarne konferencije o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, koja će se, u okviru parlamentarne dimenzije šestomjesečnog predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom (EU), održati od 15. do 17. februara u Sofiji.

Kako su organizatori najavili, jedna od ključnih tema diskusije bit će evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana. Učesnici Konferencije fokusirat će se i na situaciju u zemljama regiona Crnog mora, a bit će riječi i temi pod nazivom „EU kao globalni igrač godinu dana nakon potpisivanja Rimske deklaracije“.

Tokom sesije o zajedničkoj evropskoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici i implementaciji Globalne strategije EU posebno će se raspravljati o jačanju saradnje EU i NATO-a i razvoju vojnih kapaciteta EU.

Prema najavama organizatora, učesnicima Koferencije trebala bi da se obrati i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja će predstaviti strategije i prioritete zajedničke evropske vanjske, sigurnosne i odbrambene politike. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću