MENI
8.2.2018

Članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a i specijalnim savjetnikom za prevenciju genocida

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN-a i specijalnim savjetnikom za prevenciju genocida Adamom Diengom.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić istaknuo je danas da, na žalost, još uvijek i u BiH i u njenom okruženju, postoje ljudi koji negiraju zločine i genocid što plaši i opterećuje ukupne odnose pa se neprestano ulažu silni napori kako bi se to i suzbilo i preveniralo. Zamjenik predsjedavajućeg Bariša Čolak je dodao da je činjenica da prošlost možemo promijeniti ali da su zvaničnici ove zemlje pozvani da učine sve kako se zlo više nikada ne bi ponovilo a da je u tome svakako dobrodošla i pomoć naših prijatelja iz međunarodne zajednice. 

Inače, sagovornici su se saglasili da je, uprkos nizu presuda za ratne zločine pa i zločin genocida koji je počinjen na teritoriji Bosne i Hercegovine zabrinjavajuća pojava minimiziranja i negiranja tih zlodjela te njihovo korištenje za generiranje mržnje i dubljih podjela među narodima u BiH.

Po riječima gospodina Dienga, postojanje takvih pojava i u Bosni i Hercegovini ali i u njenom neposrednom okruženju najbolje se manifestiralo kroz reakcije pojedinih javnih ličnosti nakon dvije nedavne presude Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu. Istovremeno, on je izrazio i zabrinutost zbog pojava glorificiranja zločinaca kao i činjenice da se njihovim imenima nazivaju institucije poput domova i škola te da se presuđeni ratni zločinci imenuju na izborne funkcije. Sve to, dodao je on, nakon više od 20 godina od uspostave mira, ne doprinosi procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i nužno je na najvišem državnom nivou usvojiti zakone kojima se sankcionira svaki govor mržnje, uključujući negiranje ratnih zločina i genocida.

Specijalni izaslanik Dieng danas je ukazao i na potrebu usvajanja zakona koji će biti harmonizirani između raznih nivoa vlasti tako da svakom ratnom stradalniku neovisno o mjestu boravka i mjestu gdje je doživio zločin garantiraju ostvarivanje potpuno istog statusa i istih prava.

On je također istaknuo da su se tijela UN posebno bavili problemom nestalih kojih je u BiH još uvijek oko 7.000 te da je jasno naglašena potreba da se proces njihovog pronalaženja ubrza i definitivno okonča.

Specijalni izaslanik Dieng je naglasio zabrinutost ističući da se pojedine odluke međunarodnih sudova nastavljaju zloupotrebljavati kako bi se pojačale podjele. On je naglasio potrebu da se proces sankcioniranja ratnih zločina nastavi i sistematično i ekspeditivno.

U svim ovim procesima, kako je danas rekao, nemjerljiva je uloga najviših državnih zvaničnika u tijelima vlasti koji u svakom trenutku trebaju imati i demonstrirati potpuno izbalansiran odnos prema svim žrtvama. Oni, dodao je Dieng, moraju građanima poslati jasan i snažan signal da se sve žrtve iz prošlosti tretiraju na identičan način i da im se na isti način odaje počast.

Na koncu, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a i specijalni savjetnik za prevenciju genocida Adama Dieng osvrnuo se i na predstojeće opće izbore rekavši da je aktuelne i buduće zvaničnike treba potaknuti da rade na izgradnji kompromisa od kojeg će korist imati sve a ne samo pojedine konstitutivne zajednice. Pri tome je izrazio i uvjerenje da je uz postojanje dovoljne političke volje, takvim radom građanima Bosne i Hercegovine moguće osigurati trajnu stabilnost i prosperitet.

Da je potrebno sistematično sankcioniranje svih koji su činili ratne zločine i da je to preduvjet za obnovu povjerenja i pomirenje građana Bosne i Hercegovine danas je naglasio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović. On je također izrazio žaljenje što u više navrata u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu usvojeni zakoni o zabrani negiranja minimiziranja i negiranja ratnih zločina i genocida kao i zakon kojim se pravosnažno presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidiranje i imenovanje na javne funkcije. Međutim, on je najavio da se neće odustati od namjere da se takvi zakoni konačno i usvoje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću