MENI
6.2.2018

Članovi Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere razgovarali sa predstavnicima ODIHR-a

Predsjednik Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH Mile Lasić, njegove zamjenice Azra Alajbegović i Brana Spasojević i članovi ovog tijela Aleksandar Faladžić i Vedad Gurda razgovarali su danas sa šefom Odjela za ljudska prava Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Omerom Fisherom, savjetnicom za sprječavanje torture ODIHR-a Stephanie Selg, potpredsjednikom Potkomiteta Ujedinjenih naroda za sprječavanje torture i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja (STP) Victorom Yahariem i članicom STP-a Zdenkom Perović.

Cilj današnjeg sastanka bio je da se nadležna tijela vlasti u BiH upoznaju sa konceptima STP-a u ranoj razi uspostavljanja Državnog mehanizma prevencije, u skladu s Opcijskom protokolu Konvencije protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (OPCAT).

Predstavnici ODIHR-a i STP-a u svom obraćanju članovima Nezavisne komisije istaknuli su da BiH kasni sa uspostavom Državnog mehanizma prevencije, te su, s tim u vezi, izrazili želju da se pobliže upoznaju sa aktivnostima koje naša zemlja poduzima kako bi on u što skorije vrijeme bio i uspostavljen.

Članovi Nezavisne komisije upoznali su goste o tome da je BiH trenutno u procesu uspostavljanja Državnog mehanizma prevencije, te da se u parlamentarnoj proceduri nalazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kojim se ova oblast detaljnije uređuje. Ukoliko se pomenuti zakonski prijedlog usvoji, onda će i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH biti dio budućeg Državnog mehanizma prevencije, rečeno je na sastanku.

Kako je naglašeno, postoji mogućnost da Mehanizam prevencije u BiH čine i predstavnici Nezavisne komisije kao tijela sa nivoa države, nadležnog tijela Vijeća ministara BiH, nadežnih entitetskih tijela, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i ureda koji će koordinirati radom predstavnika navedenih tijela.

Članovi Nezavisne komisije upoznali su predstavnike ODIHR-a i STP-a sa nadležnostima ove Komisije, uz naglasak da prate samo uvjete boravka u zavodima i postupanje i poštivanje ljudskih prava onih osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH ili strani sudovi. Shodno tome, članovi Nezavisne komisije upoznali su goste da, u skladu sa svojim mandatom, vrše posjete i šalju preporuke krivično – popravnim zavodima u BiH kao i sa činjenicom da imaju veoma dobru saradnju sa kazneno – popravnim zavodima u BiH, kako prilikom posjeta tako i u svjetlu ispunjavanja preporuka koje im se dostavljaju. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću