MENI
31.1.2018

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić posjetio sjedište Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić posjetio je, povodom 28. januara – Evropskog dana zaštite ličnih podataka, sjedište Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Tokom razgovora sa direktorom Agencije Petrom Kovačevićem, zamjenikom direktora  Antom Borasom i pomoćnicom direktora Samirom Čamparom predsjedavajući Zajedničke komisije Borislav Bojić istaknuo je da njegova posjeta treba gledati u svjetlu ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, imajući u vidu aktuelnosti u oblasti zaštite ličnih podataka i stalnu potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima.

Direktor Agencije i njegovi saradnici istaknuli su da Agencija, prema ustaljenoj praksi, već devetu godinu zaredom obilježava Evropski dan zaštite ličnih podataka, koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti. Kako su istaknuli, svrha obilježavanja ovog dana jeste podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti.

Pitanja zaštite podataka, rekli su čelni ljudi Agencije, prisutna su u svakodnevnom životu građana i od velike je važnosti da oni budu upoznati sa pravima koja se tiču obrade njihovih podataka od različitih subjekata. Napredak u informatičkom i digitalnom svijetu omogućava brz protok i širenje privatnih podataka što je teško kontrolirati, te je oprez i odgovornost građana pri dostavljanju i otkrivanju vlastitih podataka, kao i podataka o drugima, bitan element osiguravanja poštivanja privatnosti, poručili su direktor Agencije i njegovi saradnici. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću