MENI
29.1.2018

Započeta 57. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na danas započetoj 57. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je zaključila da će od Predstravničkog doma PSBiH zatražiti produženje roka za dostavu mišljenja o usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici  Borislav Bojić, Hazim Rančić, Jasmin Emrić, Diana Zelenika, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Senad Šepić i Maja Gasal – Vražalica. Također, Komisija traži da se ispoštuje zaključak sa 55. sjednice Komisije, kojim se od Vijeća ministara BiH, Centralne izborne komisije BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije traži da dostave mišljenja o ovom zakonskom prijedlogu.

Radi neprisustva predlagača odgođena je rasprava, u drugoj komisijskoj fazi, o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači  poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. Komisija je zaključila da će od Kolegija Predstavničkog doma PSBiH zatražiti produženje roka za dostavu izvještaja o ovom zakonskom prijedlogu.

Radi neprisustva predlagača odgođena je rasprava o usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH i o načelima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. Komisija je zaključila da od Kolegija Doma zatraži produženje roka za dostavu mišljenja o ovom Prijedlogu zakona.

Komisija je odgodila izjašnjavanje o inicijativi poslanika Denisa Bećirovića u kojoj stoji da Predstavnički dom PSBiH poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Kantona Središnja Bosna, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice. U vezi s predloženom inicijativom, Komisija traži da Hercegovačko – neretvanski kanton, Kanton 10, Zapadnohercegovački kanton i Posavski kanton, u roku od 15 dana, dostave informacije o primjeni odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH za 2017. godinu, kao i Orijentacijski radni plan Komisije za 2018. godinu.

Sjednica je prekinuta kod tačke 10. dnevnog reda, a termin održavanja nastavka 57. sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH bit će naknadno utvrđen. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću