MENI
15.1.2018

Održana 40. sjednica Nezavisnog odbora

Na 40. sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primljene su k znanju informacije dostavljene od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koje se odnose na nacionalnu zastupljenost policijskih službenika po organizacionim jedinicama i činovima u navedenim policijskim agencijama, kao i na podatke o isteku mandata i eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u penziju rukovodioca i zamjenika rukovodioca ovih policijskih agencija. Također, Nezavisni odbor je, nakon analize dostavljenih informacija, izrazio nezadovoljstvo nacionalnom zastupljenošću policijskih službenika po organizacionim jedinicama i činovima, te smatra da je potrebno ozbiljnije pristupiti rješavanju ovog pitanja, kako bi se procentualna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih poboljšala u odnosu na postojeće stanje, a u skladu s Ustavom BiH i Zakonu o policijskim službenicima BiH. Usvojen je i zaključak da se informacija koja se odnosi na podatake o isteku mandata i eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u penziju rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca navedenih policijskih agencija uputi na upoznavanje ministru sigurnosti BiH. U zaključku se traži i da rukovodioci i njihovi zamjenici blagovremeno dostave ministru sigurnosti BiH i Nezavisnom odboru PSBiH informaciju o eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u penziju.

Usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu Nezavisnog odbora PSBiH za 2017. godinu.

Dogovoreni su detalji u vezi sa sastancima članova Nezavisnog odbora PSBiH sa rukovodiocima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Granične policije BiH.

Sa dnevnog reda sjednice skinuto je razmatranje Nacrta Zakona o policijskim službenicima BiH u kontekstu zaključaka Nezavisnog odbora PSBiH sa 32. sjednice. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću