MENI
18.12.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na sastancima Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice i Prvog parlamentarnog foruma Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koje čine poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko, učestvovat će na sastancima Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice i Prvog parlamentarnog foruma Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi, koji će se 19. i 20. decembra ove godine održati u Beču.

Kako je najavljeno, na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice raspravljat će se o rješavanju zajedničkih energetskih izazova i izgradnji potpuno funkcionalnog paneuropskog energetskog tržišta u korist građana, kao i o sigurnosti u isporuci energije.

Na sastanku Prvog parlamentarnog foruma Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi prezentirat će se projekat o održivoj upotrebi energije u Jugoistočnoj Evropi. Također, najavljeno je da se će razgovarati i o ciljevima, politkama i tehnološkom razvoju energetske sigurnosti i Mape puta EU energije do 2050. godine.

Predviđeno je da se diskutira i o energetskoj efikasnosti i Četvrtoj industrijskoj revoluciji, kao i o lokalnim izvorima održivog razvoja, odnosno o nacionalnoj optimizaciji ekonomske dodane vrijednosti.

Parlamentarni forum prva je regionalna aktivnost u okviru nove faze projekta pod nazivom „Javni dijalog o održivoj upotrebi energije u Jugoistočnoj Evropi“ i predstavlja regionalnu platformu za razmjenu iskustava o energetskoj efikasnosti i klimi za zemlje Jugoistočne Evrope. Forum čine parlamentarci i parlamentarno osoblje iz parlamentarnih komisija koja se bave energetikom, kao i stručnjaci za energetiku i predstavnici Mreže škola političkih studija u Jugoistočnoj Evropi. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću