MENI
18.12.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi Bariša Čolak u Ljubljani učestvovao na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) i predsjedavajući Općeg odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnosnu saradnju PSSEECP-a Bariša Čolak učestvovao je na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a koji je održan u Ljubljani.

Prvi sastanak u okviru ovogodišnjeg slovenačkog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom bio je posvećen predstavljanju prioriteta predsjedavanja SEECP-om, koje će biti realizirano pod motom „Jugoistočna Evropa za budućnost“. Osim toga, na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a bilo je riječi i o budućim aktivnostima tri opća odbora PSSEECP-a, te perspektivi daljeg razvoja ovog regionalnog okvira saradnje.

Sastanak je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije i predsjedavajući PSSEECP-a Milan Brglez, koji je istaknuo da Slovenija veliki značaj pridaje PS SEECP-u jer ova regionalna inicijativa predstavlja, kako je rekao, najbolju platformu za rješavanje zahtjevnih izazova u regionu Jugoistočne Evrope, od kojih su mnogi zajednički.

Brglez je također rekao da je slovenačko predsjedavanje kao prioritete postavilo proširenje Evropske unije, jačanje sigurnosti, pružanje većih mogućnosti za mlade i pitanje digitalizacije.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije osvrnuo se i na perspektive daljeg razvoja PSSEECP-a, ističući želju da se dođe do zajedničkog i najboljeg rješenja za koncipiranje budžeta i određivanje sjedišta Sekretarijata PSSEECP-a.

Na sastanku, kojim je predsjedavao zamjenik predsjedavajućeg slovenačke delegacije uPSSEECP-u Branko Zorman, bilo je riječi o mogućim izmjenama Poslovnika o radu ove parlamentarne organizacije, s ciljem da se, nakon skoro četiri godine zastoja, dođe do donošenja odluke o sjedištu i budžetu Sekretarijata PSSEECP-a. S tim u vezi dogovoreno je da se do sljedećeg sastanka Stalnog odbora, planiranog za mart naredne godine, dostave prijedlozi za izmjene Poslovnika i stavovi delegacija o tom pitanju.

Osim delegacija Slovenije i Bosne i Hercegovine, sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a u Ljubljani prisustvovale su i delegacije parlamenata Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Turske i Makedonije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću