MENI
12.12.2017

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH razgovarali u Buenos Airesu sa potpredsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Argentine

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul razgovarali su u Buenos Airesu sa potpredsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Argentine Patriciom Gimenez o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Zahvaljujući se na, kako je ocijenio, odlično organiziranoj Parlamentarnoj konferenciji o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i na gostoprimstvu koje je Kongres Argentine pružio svim delegacijama zemalja učesnica Konferencije, predsjedavajući Tadić naglasio je da je misija Delegacije PSBiH u Buenos Airesu bila da utječu na parlamentarce iz zemalja članica WTO, kao i na predstavnike vodećih multilateralnih parlamentarnih organizacija u svijetu da pomognu kako bi BiH što prije okončala pregovore i postala punopravni član WTO.

S tim u vezi, predsjedavajući Tadić upoznao je gospođu Gimenez o tome da BiH još uvijek vodi bilateralne trgovinske pregovore sa Brazilom, Rusijom i Ukrajinom, te zamolio za podršku Argentine, kao države koja igra značajnu ulogu u WTO.

Prema riječima Tadića, članstvo BiH u WTO predstavlja dokaz ispunjavanja određenih standarda u oblasti vanjske trgovine, zbog čega se tretira kao važan dio integriranog procesa koji našu zemlju vodi ka članstvu u Evropsku uniju.

Izrazivši razumijevanje za težnju BiH da postane punopravni član WTO, gospođa Gimenez obećala je da će zvaničnici najviše zakonodavne institucije Argentine pomoći BiH da dostigne svoj cilj i uspješno okonča pregovore o članstvu u WTO sa preostale tri države.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da je saradnju između dva državna parlamenta potrebno podići na viši nivo. S tim u vezi, dogovoreno je da se pojača angažman poslaničkih grupa prijateljstva koji bi trebalo da dovede do razmjene posjeta na nivou rukovodstava i radnih tijela PSBiH i Kongresa Argentine. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću