MENI
11.12.2017

Održan 10. sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović učestvovao je danas u radu 10. sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine koji je održan u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su razmijene informacije o radu parlamentarnih komisija i odbora za evropske integracije a razgovarano je i o lnformaciji o aktivnostima vezanim za proces popune Upitnika Evropske komisije. Predstavnike skupština na nivou BiH, entiteta, Brčko distrikta kao i dijela kantona o aktuelnom trenutku u ovom procesu izvijestili su predstavnici Direkcija za evropske integracije BiH.

Tema današnjeg skupa bila je i lnformacija o aktivnostima vezanim za Twinning light projekat kao i Informacija učesnika 8. konferencije predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana koja je prošlog mjeseca održana u Budimpešti.

Na kraju današnjeg sastanka usaglašena je Zajednička izjava sljedećeg sadržaja (slijedi integralni tekst):

"Po završetku 10. sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine, a u skladu s članom 5. Pravila rada Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine, članovi rukovodstva Parlamentarnog foruma:

  1. Ponovno pozdravljaju održavanje konferencija/okruglih stolova o temama koje se odnose na informacije vezane za evropske procese, aktivnosti vezane za Upitnik Evropske komisije, kao i okrugle stolove koji bi se bavili sprječavanjem govora mržnje.
  2. Pozdravljaju napore svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koji su doprinijeli davanju kredibilnih odgovora na Upitnik Evropske komisije i pozivaju sve učesnike u ovom procesu da daju svoj doprinos usuglašavanju preostalih odgovora i njihovo dostavljanje što je prije moguće. Također, pozdravljaju funkcioniranje mehanizma koordinacije, naglašavajući kako samo odgovornost i zajednički rad, traženje rješenja i kompromisa na provođenju akcijskih planova za realizaciju Reformske agende mogu dati zadovoljavajući rezultat;
  3. Svjesni potrebe jačanja nadzorne uloge parlamenata u procesu integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, pozivaju sve članove parlamenata/skupština sa svih nivoa zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini da se angažiraju u punom kapacitetu na realizaciji ove funkcije;
  4. Naglašavaju ulogu twinning projekata koji se realiziraju u Bosni i Hercegovini, da je ovim projektima potrebno posvetiti veliki značaj i ozbiljnost jer njihova realizacija uvodi tijela Bosne i Hercegovine u formalno-pravnom smislu u aktivnosti ka uspješnom realiziranju evropskih projekata u određenim djelatnostima. Ističe se značaj realizacije i prethodnih preporuka twinning projekata koji su okončani, što pokazuje da ukoliko se posveti značajnija pažnja pojedinim pitanjima, kompromisna rješenja u realizaciji evropskih projekata mogu biti značajna i vrlo uspješna." (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću