MENI
4.12.2017

Održana Konferencija u povodu obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava "Ostvarivanje prava na rad bez diskriminacije"

Povodom obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, danas je u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te uz podršku Misije OSCE-a u BiH, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana konferencija"Ostvarivanje prava na rad bez diskriminacije".

U uvodnom dijelu skupa učesnicima su se obratili predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i šef Misije OSCE-a u BiH Nj. E. Bruce M. Berton.

Govoreći u ime Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić istaknuo je da je pitanje nezaposlenosti posebno teško pitanje u Bosni i Hercegovini. On je dodao i da je pravo na rad temeljno ljudsko pravo i da ostvarivanje tog prava u potpunosti vodi do konačnog cilja a to je iskorjenjivanja siromaštva, zatim prema poboljšanju životnog standarda, stvaranju novih prilika i naposlijetku ostanku mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

U okviru prvog panela diskutirano je o potencijalima za otvaranje novih radnih mjesta o kojima su govorili predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Misije USAID i Vanjskotrgovinske komore BiH. O borbi protiv diskriminacije na radnom mjestu učesnicima konferencije su govorili  predstavnici Asocijacije demokratskih inicijativa BiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i Saveza sindikata Republike Srpske.

Treći panel bio je posvećen jednakosti u ostvarivanju prava na rad o kojima su govorili predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Vijeća nacionalnih manjina BiH, a na današnjem skupu održana je i prezentacija "Pravo na rad - pravni i sudski okvir".

Učesnici konferencije razgovarali su i o stvaranju okruženja u kojem će mladi imati pespektivu, o sveobuhvatnim reformama u oblasti obrazovanja, zatim o promjeni imidža Bosne i Hercegovina kako bi ona bila prepoznata po kvaliteti i sposobnoj radnoj snazi, kao i o povezanosti sa bosanskohercegovačkom dijasporom što je temelj za bolje veze i razvoj partnerstva sa stranim investitorima.

Na skupu su se čula i mišljenja o diskriminaciji osoba s invaliditetom, problemu korupcije, o saradnji sa nevladinim sektorom, edukaciji za prepoznavanje diskriminicije, kao i potrebama za analize tržišta u cilju stvaranja programa koji bi omogućili jednaka prava za rad i zapošljavanje za sve u Bosni i Hercegovini.

Stenogram današnje konferencije bit će dostavljen svim članovima Zajedničke komisije za ljudska prava, komisijama u entitetskim parlamentima te učesnicima i zainteresiranim, a na osnovu njega bit će sačinjene i preporuke koje će potom biti upućene zakonodavnim i izvršnim organima vlasti. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću