MENI
7.11.2017

Zamjenica predsjedavajuće Izvršnog odbora Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije u PSBIH Ljilja Zovko učestvovala na sastanku članova GOPAC-a iz regiona

Zamjenica predsjedavajuće Izvršnog odbora granka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Ljilja Zovko učestvovala je 6. i 7. novembra na regionalnom sastanku ogranaka GOPAC-a koji je tokom protekla dva dana održan u Beograd.

Tokom sastanka intenzivno je razgovarano o unapređenju parlamentarne suradnje na pitanjima prevencije i borbe protiv korupcije u zemljama regiona, modalitetima razmjene iskustava kao o čvršćoj međusobnoj koordinaciji u narednom periodu.

U okviru rasprave o temi "Inovativna sredstva za nadzor i neformalne platforme parlamentaraca za unapređeni nadzor i transparentnost"učesnicima skupa iz sedam zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora, Moldavija, Makedonija, Kirgistan i Gruzija) predstavljen je portal za nadzor nad javnim finansijama koji je nedavno izradila Narodna skupština Republike Srbije.

Na skupu je također razgovarano o iskustvima iz oblasti implementacije antikorupcijskog zakonodavstva a razgovarano je i o regionalnom planu za kolegijalnu razmjenu iskustava i mjera za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

Regionalni sastanak okončan je usvajanjem Nacrta zaključaka kojima se potvrđuju opredijeljenja utvrđena Memorandumom o saradnji parlamenata koji je kao plod želje za zajedničkim doprinosom promoviranju borbe protiv korupcije i transparentnosti potpisan 2015. godine. Također, konstatira se da je neophodno pojačati nadzornu  ulogu parlamenata u borbi protiv korupcije te da pri tome članovi ogranaka GOPAC-a preuzmu aktivnu ulogu u promoviranju ciljeva održivog razvoja. Narednih dana bit će izvršeno usaglašavanje osam zaključaka nakon čega ce Nacrt prerasti u finalni dokument regionalnog sastanka. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću