MENI
1.11.2017

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Mirsad Isaković obratio se u Ankari učesnicima Simpozijuma o učešću žena u mehanizmima odlučivanja

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković obratio se danas u Ankari učesnicima Simpozijuma o učešću žena u mehanizmima odlučivanja, dvodnevnog skupa kojeg su zajednički organizirali Komisija za jednake mogućnosti žena i muškaraca Velike narodne skupštine Republike Turske i organizacija „UN Women“.

Govoreći u okviru sesije o uključenosti žena u politički život, Isaković je naglasio da su žene u Bosni i Hercegovini i dalje manje zastupljen spol, budući da, kako je naveo, u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima zastupljenost u prosjeku ne prelazi 40 procenata, koliko je utvrđeno Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Naglasivši da je zastupljenost žena u političkom životu u BiH u okvirima prosjeka zemalja članica Evropske unije, Isaković je u svom govoru naveo niz mjera koje preduzima Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH s ciljem ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti u institucijama na svim nivoima vlasti u našoj zemlji.

Prema Isakovićevim riječima, bez ravnopravnog položaja žena i muškaraca nema istinske demokratije, niti prosperitetnog društva. S tim u vezi, Isaković je naglasio da pitanje ravnopravnosti spolova u BiH mora postati dio svake progresivne politike i da je od suštinskog značaja za bosanskohercegovačko društvo u cjelini ravnomjerno učešće i podjela odgovornosti žena i muškaraca u javnom životu i prilikom donošenja odluka, kako je definirano Zakonom. (cijelo obraćanje g. Isakovića možete pročitati ovdje)

U radu Simpozijuma u Ankari, kojim je obilježena 8. godišnjica rada Komisije za jednake mogućnosti žena i muškaraca Velike narodne skupštine Republike Turske, učestvovalo je oko 200 parlamentaraca i predstavnika organizacija koje se bave rodnom ravnopravnošću. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću