MENI
25.10.2017

U Sarajevu završeno 30. zasjedanje Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je završeno 30. zasjedanje Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa.

Dvodnevno zasjedanje, kome su prisustvovali predsjednik Parlamentarne skupštine Frankofonije Jacques Chagnon i povjerenik Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa Jean – Paul Wahl, kao i više od 60 parlamentaraca iz evropskih zemalja, bilo je posvećeno podsticanju zapošljavanja i socijalno privrednog rasta u državama frankofonskog govornog područja, kao i ukazivanju na prednosti znanja francuskog jezika za lica koja traže posao.

Tokom današnje sesije razgovaralo se i o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana, kao i o projektima i investicijama u čijoj realizaciji mogu da pomognu države članice Parlamentarne skupštine Frankofonije. Učesnicima zasjedanja obratili su se predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, koji su govorili o provođenju reformske agende i razvoju privatnog preduzetništva u procesu evropskih integracija BiH, te preduzetnici i pravnici iz naše zemlje koji su govorili o obrazovanju i znanju stranih jezika, posebno francuskog, kao strateškim instrumentima u procesu otvaranja novih radnih mjesta.

Po završetku radnog dijela zasjedanja, učesnicima i gostima prikazan je promotivni film Francuskog instituta u Sarajevu, te izvedena predstava učenika koji u sarajevskim osnovnim i srednjim školama uče francuski jezik.

Najviši predstavnici Parlamentarne skupštine Frankofonije zahvalili su se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na uspješnoj organizaciji ovog regionalnog zasjedanja. Parlamentarna skupština BiH od jula 2013. godine ima status stalnog posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću