MENI
25.10.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić obratio se učesnicima Regionalne radionice o saradnji parlamentaraca i predstavnika krivičnog pravosuđa u borbi protiv terorizma

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić obratio se danas učesnicima Regionalne radionice o saradnji parlamentaraca i predstavnika krivičnog pravosuđa u borbi protiv terorizma, koja je održana u sjedištu Arapske lige u Kairu.

U diskusiji o ulozi parlamentaraca u premoštavanju jaza između izvršnih vlasti i institucija i organizacija koje predstavljaju aktere u borbi protiv terorizma, gospodin Softić upozorio je da terorizam kao globalni problem nije zaobišao ni region Jugoistočne Evrope.

Naglašavajući kako je ekstremizam ideologija, radikalizacija proces, a terorizam krivično djelo, gospodin Softić upoznao je učesnike Regionalne radionice sa mjerama koje su ključne državne institucije preduzele s ciljem prevencije i sprečavanja terorističkih aktivnosti u našoj zemlji.

Ističući da BiH ima vrlo jasan pravni okvir i profesionalne policijske agencije za borbu protiv terorizma, te usvojenu Strategiju za borbu protiv terorizma u periodu 2015. – 2020. godina, Softić je ocijenio da su i Parlamentarna skupština BiH i njena radna tijela koja se bave stanjem u sektoru sigurnosti imali značajnu ulogu kako u pogledu prevencije tako i u pogledu reakcije na počinjene terorističke napade i obavezivanja subjekata u sektoru sigurnosti na efikasno i pravovremeno djelovanje u tim slučajevima.

Ukazujući na problem nedostatka koordinacije u djelovanju policijskih agencija u BiH, gospodin Softić je naglasio da je djelovanje Parlamentarne skupštine BiH i njenih radnih tijela dalo ohrabrujuće rezultate u pogledu bolje međuagencijske saradnje i spremnosti da se koordinira rad i zajednički djeluje na planu borbe protiv terorizma.

Govoreći o problemu odlaska državljana BiH na strana ratišta, gospodin Softić podvukao je da je BiH prva u regionu usvojila izmjene Krivičnog zakona BiH u pravcu krivičnog sankcioniranja te pojave. S tim u vezi, Softić je upozorio da povratnici sa stranih ratišta predstavljaju realnu prijetnju i da je potrebno raditi više na procesu deradikalizacije.

Naglašavajući da će se sve institucije u BiH dodatno angažirati na provođenju državne Strategije za prevenciju i borbu protiv teorizma, Softić je ocijenio da je Strategija prepoznala ključne prioritete među kojima su unapređenje zakonskog okvira za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, uključujući i propise koji reguliraju oblast kontrole kretanja i boravka stranaca, kao i unapređenje zakonskog okvira za koordiniranje svih operativnih i istražnih aktivnosti, prikupljanje, analitičku obradu i razmjenu informacija. Prema Softićevim riječima, među prioritetima su i jačanje saradnje na međunarodnom planu kroz sistem EUROPOL-a i EUROJUST-a, kao i sprečavanje finansiranja terorizma kroz ispunjavanje standarda i zahtjeva MONEYVAL-a.

U svom govoru Softić je pozvao i na unapređenje komunikacije između parlamenata u regionu s ciljem harmonizacije standarda u poslovima demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti i otklanjanja uočenih slabosti u radu parlamentarnih komisija.

Dvodnevnu Regionalnu radionicu u Kairu zajednički su organizirali Međunarodni institut za pravosuđe i vladavinu prava, Evropska unija, Arapska liga i Arapski parlament kao savjetodavno tijelo Arapske lige. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću