MENI
20.10.2017

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa delegacijom Njemačke

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i Šefik Džaferović sa saradnicima primili su danas Delegaciju Savezne Republike Njemačke koja je u višednevnoj posjeti našoj zemlji s ciljem izbora kandidata za međunarodne Parlamentarne stipendije (IPS) koje tradicionalno dodjeljuje Bundestag.

U razgovorima, u kojima se Softić i Džaferović zahvalili na ovoj vrsti podrške Bosni i Hercegovini, je podržana praksa upoznavanja bosanskohercegovačkih studenata sa radom njemačkih parlamentaraca i razmjena iskustava sa kolegama učesnicima programa iz više desetina zemalja Evrope. Istovremeno, i gosti koje čine član Bundestaga i predstavnici njemačkih univerziteta i članovi kolegija, izrazili su očekivanje da će stipendisti koji okončaju praksu u njemačkoj imati priliku da svoja nova saznanja uporede sa bosanskohercegovačkim tako što će određeno vrijeme provesti stažirajući u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Inače, njemački Parlament (Bundestag) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Berlin, Humboldt-univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom Berlin svake godine dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 nacija. Program traje svake godine od 01. marta do 31. jula.

U okviru cjelodnevne aktivnosti, stipendisti IPS-programa imaju priliku da se upoznaju sa različitim zadacima jednog poslaničkog ureda. Pri tome veliki značaj pridaje se njihovom aktivnom sudjelovanju u šta spadaju stručni elaborati, pisanje govora, članaka i pisama, pripremanje sjednica kao i obavljanje dužnosti sekretarijata. Pored toga, stipendisti prate poslanike na sjednice komisija, frakcija i drugih tijela i pri tome dobivaju uvid u unutrašnje funkcioniranje, odnose i tokove postupaka rada parlamenta. Predviđena je također i jedna posjeta izbornoj jedinici poslanika. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću