MENI
10.10.2017

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvovao na Devetoj međunarodnoj konferenciji institucija ombudsmana za oružane snage

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović učestvovao je  na Devetoj međunarodnoj konferenciji institucija ombudsmana za oružane snage, koja je održana u Londonu.

Na konferenciji o temi „Moralni kompas oružanih snaga – kako institucije ombudsmana mogu srušiti barijere da bi postigli promjene“ razgovarano je o ulozi institucija ombudsmana za oružane snage unutar etičkih i legalnih granica, o etičkoj praksi u institucijama ombudsmana i oružanim snagama, kao i o brizi za mentalno zdravlje vojnih lica.

U okviru radnih grupa, na kojima je povjerenik Šiljegović aktivno učestvovao, razgovarano je o adresiranju potreba posebnih grupa u oružanim snagama, o brizi o učesnicama međunarodnih misija, kao i o razlozima zbog kojih pripadnici oružanih snaga nerado podnose žalbe institucijama ombudsmana.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH tokom dvodnevne konferencije susreo se i sa kolegama zemalja učesnica konferencije, te održao radni sastanak sa predstavnicima Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) na kojem je razgovarano o organizaciji 11. međunarodne konferencije insitucija ombudsmana za oružane snage, čiji će domaćin biti BiH.

Učesnicima konferencije, osim ombudsmana za oružane snage Velike Britanije Nicole Williamsa, obratili su se i član Komiteta za odbranu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva dr. Julian Lewis i ambasador DCAF-a Thomas Guerber.(kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću