MENI
9.10.2017

Članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovali u Rabatu u radu parlamentarne konferencije o olakšavanju trgovinske razmjene i investiranja

U Rabatu je danas završena parlamentarna konferencija na visokom nivou o olakšavanju trgovinske razmjene i investiranja u području Mediterana, u čijem su radu učestvovali članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović i Mirsad Isaković.

Tokom dvodnevne konferencije u glavnom gradu Kraljevine Maroko, koju su zajednički organizirali PAM i Svjetska trgovinska organizacija (WTO), parlamentarci iz zemalja mediteranske regije razmijenili su iskustva i informacije o najboljim praksama koje se provode s ciljem olakšavanja trgovinske razmjene i povećanja investicija, kao i o ulozi zakonodavnih institucija u državama regije u omogućavanju bržeg protoka roba i kapitala.

U obraćanju učesnicima konferencije, predsjednik Senata Kraljevine Maroka Hakim Benchamach i potpredsjednik PAM-a, marokanski senator Lhou Lmarbouch istaknuli su ključnu ulogu koju parlamentarci imaju u procesu uspostavljanja političke stabilnosti, izgradnje povjerenja i dobrog upravljanja. Oni su naglasili da je saradnja PAM-a i WTO-a od izuzetnog značaja za zemlje Mediterana i Afrike, koje se, kako su ocijenili, još uvijek oporavljaju od posljedica ekonomske krize.

Učesnicima konferencije obratio se i član Delegacije PSBiH u PAM Mirsad Isaković, koji je najavio da bi naša zemlja, uprkos izrazito nepovoljnoj pregovaračkoj poziciji, do kraja ove godine trebala da ispuni uvjete za punopravno članstvo u WTO. U svom govoru Isaković je upozorio na činjenicu da se nedovoljno govori o teškom položaju malih zemalja, budući da su, kako je rekao, velika tržišta rezervirana za velike ekonomije. Prema riječima Isakovića, stvaranje povoljnije političke klime unutar BiH i u regionalnim okvirima značajno bi doprinijelo ubrzanom razvoju ekonomije i interesu investitora za ulaganje u BiH.

U završnim zaključcima ističe se da je konferencija bila dobra prilika za uspostavljanje trgovinskih aktivnosti i privredne saradnje između predstavnika zemalja članica PAM-a i WTO-a, kao i za upoznavanje parlamentaraca sa procedurama za rješavanje sporova među državama. Naglašeno je da PAM, kao forum za dijalog, može doprinijeti iznalaženju konstruktivnih rješenja u prevazilaženju prepreka za razvoj trgovine i investicija i da, zajedno za WTO-om, može doprinijeti jačanju saradnje i izgradnji povjerenja u zemljama regije Mediterana. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću