MENI
9.10.2017

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovali na 63. godišnjem zasjedanju PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije Asim Sarajlić učestvovali su na 63. godišnjem zasjedanju PSNATO-a, koje je u protekla tri dana održano u Bukureštu.

Tokom zasjedanja diskutiralo se o brojnim problemima i izazovima na globalnom nivou, poput stanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike, humanitarnih aspekata rata u Siriji i Iraku, sigurnosne situacije u Afganistanu, stanja u Crnomorskom regionu i opasnosti koja prijeti od nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

U Bukureštu se razgovarao i o saradnji između NATO-a i Evropske unije nakon Samita NATO-a u Varšavi, stanju u oblasti namjenske industrije NATO saveznika, stanju balističke raketne odbrane, kao i o odnosima NATO-a sa Rusijom.

Uoči plenarnog zasjedanja, tokom kojeg su se učesnicima obratili najviši zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti Rumunije, predsjedavajući PSNATO-a Paolo Ali i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, održana je i sjednica Komiteta za ekonomiju i sigurnost PSNATO-a na kojoj se raspravljalo o reformama i ekonomskoj tranziciji zemalja Zapadnog Balkana, kao i o strukturalnim političkim i ekonomskim slabostima regiona, utjecaju Rusije i drugih vanjskih faktora, te problemima u regionu u vezi sa migrantskom krizom.

U svojstvu izvjestioca članovima Komiteta obratio se poslanik iz Velike Britanije Richard Benyon, u čijem se izvještaju ocjenjuje da se u zemljama Zapadnog Balkana  proces tranzicije odvija relativno sporo i pod otežanim okolnostima. Prema ovom izvještaju, zemlje regiona i dalje opterećuju problemi političke nestabilnosti,  nedovoljno dobrog upravljanja i široko rasprostanjene korupcije. Prema riječima Benyona, i dalje postoji obaveza praćenja situacije u vezi sa odlascima boraca iz zemalja Zapadnog Balkana na strana ratišta, kao i u vezi sa opasnostima njihovog povratka u zemlje regiona.

U raspravi o ovom izvještaju, učesnici su podsjetili i na zaključke Rose – Roth seminara, koji je krajem marta ove godine održan u Sarajevu, a u kojima se lideri zemalja Zapadnog Balkana pozivaju na dijalog i dodatne napore u prevazilaženju postojećih problema i nesuglasica.

U susretu članova Delegacije PSBiH sa gospodinom Benyonom izražena je opredijeljenost Velike Britanije da nastavi da pomaže Bosni i Hercegovini s ciljem konsolidacije unutarnjeg političkog i ekonomskog stanja i ubrzanja procesa euroatlantskih integracija naše zemlje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću