MENI
4.10.2017

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a učestvuju na redovnom jesenjem zasjedanju PSOSCE-a u Andori

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac učestvuju na redovnom jesenjem zasjedanju PSOSCE-a, koje se od juče održava u Andori.

Jesenje zasjedanje PSOSCE-a, koje je okupilo oko 180 parlamentaraca iz 57 država članica OSCE-a, svojim obraćanjima otvorili su predsjednica PSOSCE-a Christine Muttonen, te predsjednik parlamenta i premijer Andore.

Prvog dana zasjedanja održan je Mediteranski forum, tokom kojeg je diskutirano o jačanju parlamentarne, ekonomske i sigurnosne saradnje država ovog regiona.

Održan je i sastanak delegacija država okupljenih u projekat „Put svile“, na kojem su parlamentarci iz 17 zemalja raspravljali o budućoj saradnji ove grupe država.

Centralna tema ovogodišnjeg jesenjeg zasjedanja PSOSCE-a posvećena je novim sigurnosnim izazovima i zadacima u oblastima djelovanja OSCE-a. Rasprava o ovoj temi podijeljena je u tri sesije, koje su posvećene kibernetičkoj sigurnosti, rješavanju problema u vezi s klimatskim promjenama i pitanju promocije obrazovanja kao garancije stabilnosti i razvoja. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću