MENI
25.9.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić prisustvovao otvaranju civilne NATO – vježbe “Bosna i Hercegovina 2017.”

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić prisustvovao je danas u Tuzli svečanom otvaranju civilne NATO – vježbe upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda “Bosna i Hercegovina 2017. godine”.

Vježba, koju su zajednički organizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) bit će održana u periodu od 25. do 29. septembra 2017. godine, a realizovat će je više od 1200 učesnika iz 34 zemlje. 

Kako su saopćili zvaničnici Ministarstva sigurnosti BiH i NATO-a, vježba ima za cilj da poboljša interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode. Uspješna realizacija vježbe treba da omogući uspostavljanje bolje saradnje timova iz različitih zemalja na aktivnostima spašavanja iz vode, potragama u urbanim područjima, zaštite od hemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i na aktivnostima dekontaminacije.

Brojnim zvaničnicima Bosne i Hercegovine, te pripadnicima Oružanih snaga BiH i NATO-a, tokom ceremonije otvaranja vježbe obratili su se pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Ducaru i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću