MENI
21.9.2017

Članovi rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa Delegacijom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC) Maom Peihuom i članovima delegacije ove kineske institucije o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ocjenjujući političke i ekonomske odnose sa NR Kinom najvišom ocjenom, članovi rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH naglasili su činjenicu da se saradnja dvije zemlje unapređuje na svim poljima, od političko – institucionalnog i ekonomskog, do saradnje u oblastima obrazovanja i kulture.

Zahvaljujući se visokim gostima na dosadašnjoj pomoći i ulaganju u privredu BiH, članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH još jednom su naglasili da će naša država nastaviti da podržava princip „Jedne Kine“, koji podrazumijeva puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove prijateljske države.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma iznijeli su ocjenu da NR Kina preuzima ulogu globalnog ekonomskog lidera, te pozdravili intenziviranje razgovora o povećanju trgovinske razmjene i novim kineskim investicijama. S tim u vezi pomenuti su razgovori o izgradnji „Bloka 7“ Termoelektrane u Tuzli, što će, kako je rečeno, predstavljati najveću poslijeratnu investiciju u oblasti energetike u BiH. Naglašen je i snažan interes naših privrednika za mogućnosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

Izražavajući zahvalnost zbog dosljedne podrške koju BiH daje politici „Jedne Kine“, potpredsjednik CPPCC-a potvrdio je da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izražava spremnost da nastavi da investira u BiH i da pruža podršku ekonomskom razvoju svih dijelova naše zemlje.

Podsjetivši na činjenicu da je BiH, kroz projekat izgradnje Termoelektrane Stanari, bila prva evropska država koja je iskoristila sredstva iz Projekta 16+1, gospodin Peihua naglasio je da Vlada NR Kine Bosnu i Hercegovinu smatra jednim od najvažnijih partnera u regionu i u realizaciji Programa „Jedan pojas – jedan put“, zasnovanog na uzajamnom političkom poštovanju i ekonomskom razvoju Kine i svih zemalja obuhvaćenih ovim Programom.

Članovi rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH tokom susreta sa kineskim zvaničnicima izrazili su zabrinutost zbog krize na korejskom poluostrvu, te izrazili nadu da će NR Kina svojom mudrom politikom doprinijeti mirnom rješavanju te krize. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću