MENI
19.9.2017

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak razgovarali s ambasadorom Meksika

"Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su danas sa nerezidentnim ambasadorom Meksika za Bosnu i Hercegovinu Marcom Antoniem Garciom Blancom.

Na sastanku je konstatirano da između Bosne i Hercegovine i Meksika postoje korektni prijateljski odnosi, ali da do sada nije bilo konkretnih inicijativa za unaprijeđenjem saradnje.

S tim u vezi ambasador Garcia Blanco informirao je predsjedavajuće o prethodno održanim sastancima s predstavnicima institucija u Bosni i Hercegovini koje su zadužene za privredu, te kazao kako se radi na pripremi nekoliko memoranduma i protokola vezanih za saradnju na tom području.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto kazala je kako ova posjeta dolazi u trenutku kada su politički odnosi u BiH jako složeni, naglasivši da nas složenost i kompleksnost odnosa među političkim akterima udaljava od trenutno najvažnijih tema, kako izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH tako i mogućnosti iskoraka prema određenim pitanjima kao što su socio-ekonomske reforme.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak zahvalio se ambasadoru na dolasku, informirao ga o političkoj situaciji u BiH, težnjama zemlje ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao zajedničkom opredjeljenju svih političkih aktera po tom pitanju, barem deklarativno, te izazovima s kojima se zemlja susreće na putu ka EU.

Sastanak je zaključen predstavljanjem kandidature meksičke senatorice na izborima za predsjednicu Interparlamentarne unije, koji se održavaju sredinom oktobra u Sankt Petersburgu", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Bariše Čolaka. (kraj) 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću