MENI
13.9.2017

Okončana 51. sjednica Predstavničkog doma

Na 51. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanica Maja Gasal-Vražalica.

Predstavnički dom PSBiH za 30 dana produžio je rok Ustavnopravnoj komisiji za dostavu Izvještaja o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Nakon rasprave o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i događanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja, Predstavnički dom PSBiH usvojio je Deklaraciju čiji tekst možete pročitati ovdje. Usvojena je i dopuna usvojene Deklaracije, čiji tekst možete pročitati ovdje.

U vezi s tačkom dnevnog reda pod nazivom „Informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o aktuelnom stanju i odnosu Vijeća ministara BiH prema PSBiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini“, usvojen je zaključak kojim se predsjedavajući Vijeća ministara BiH zadužuje da do naredne sjednice Doma prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu, kako bi se u narednom periodu mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara BiH.

Usvojen je Godišnji izvještaj iz područja poljoprivrede za BiH za 2016. godinu. Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene inicijativu za uvođenje „plavog dizela“ kroz pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena je poslanička inicijativa Senada Šepića kojom se predlaže obavezno uvrštavanje u dnevni red prve sljedeće sjednice Predstavničkog doma PSBiH tačke pod nazivom: „Informacija o realiziranju ranijih zaključaka i inicijativa o utvrđivanju najniže, zajamčene cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda u BiH, te prijedlog mjera za odgovor na ovu inicijativu“.

Nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića kojom bi se Vijeće ministara BiH zadužilo da, u saradnji s entitetskim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative u Predstavničkog domu PSBiH, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog mjera efektivne zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u BiH.

Dom nije usvojio prijedlog zaključaka poslanika Nikole Lovrinovića da se u dnevni red sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH uvrsti tačka pod nazivom: „Izjašnjavanje domova Parlamentarne skupštine BiH o članu 7. st. (3) i (4) Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta“.

Radi neprisustva predlagača, odgođena je rasprava o Izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda migranata i tražitelja azila, s Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava.

Nije primljena k znanju Informacija o aktivnostima Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nije usvojen prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba domova PSBiH za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Dom nije usvojio ni prijedlog zaključka o osnivanju Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

Predstavnički dom PSBiH dao je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću