MENI
8.9.2017

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom R Srbije

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo zbog činjenice da politički odnosi idu uzlaznom putanjom a pozdravljen je i podatak da je u proteklih deset godina uprkos svim problemima udvostručena robna razmjena između dvije susjedne zemlje. Istovremeno, konstatirano je da su potencijali za povezivanje mnogo veći ali da ih je moguće iskoristiti samo predanim radom i pojačanim dijalogom uz poštivanje principa punog međusobnog uvažavanja.

Predsjednik Vučić naglasio je da su osnovne teme o kojima se u Sarajevu razgovara budući rad na razgraničenju dvije države, zatim infrastrukturno povezivanje BiH i Srbije te stvaranje uvjeta da se ukidaju vancarinske barijere u razmjeni između dvije zemlje. Uz to, on je dodao da se razgovara i o intenzivnijoj saradnji ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje, pitanjima sukcesije kao i drugim oblastima u kojima je u vrlo skorom vremenu moguće ostvariti dobre rezultate.

Članovi kolegija izrazili su uvjerenje da ova posjeta predsjednika Srbije predstavlja korak naprijed u političkim odnosima BiH i Srbije čiji je kvalitet u vitalnom interesu obje zemlje. Potencirana je potreba intenzivnog i iskrenog dijaloga a u pojedinačnim istupima članovi rukovodstava parlamentarnih domova iznijeli su nadu i da će se u narednom periodu uspješno okončati određene unutrašnje političke razmirice kako bi se na kvalitetan način ostvarivao evropski put BiH te zakazali, održali i implementirali opći izbori 2018. godine.

U više navrata, u razgovoru je danas posebno naglašena potreba intenzivnije saradnje izvršnih i zakonodavnih organa Bosne i Hercegovine i Srbije a najavljena je mogućnost da se prije kraja ove godine realiziraju zvanični radni susreti rukovodstava Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine Srbije, zatim posjeta članova Predsjedništva BiH Srbiji kao i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću