MENI
6.9.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić razgovarao sa zamjenikom ministra Državne uprave za vjerske poslove NR Kine

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić susreo se danas sa  zamjenikom ministra Državne uprave za vjerske poslove NR Kine Zhang Yantongom.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo zbog vrlo dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Kine i činjenice da se oni neprestano intenziviraju i šire. Međutim, konstatirano je da postoji dosta prostora koji treba iskoristiti kako bi takav trend pratili i ekonomski odnosi dvije prijateljske zemlje.

Gospodin Yantong upoznao je zamjenika predsjedavajućeg Softića sa nastojanjima Kine da nakon vremena koje je označila i svojevrska suspenzija vjerskih prava danas  sistemski omogući pune vjerske slobode svojim građanima. On je dodao da u Kini živi oko 100 miliona vjernika u okviru pet velikih religija što je neuporedivo više nego osamdesetih godina prošlog vijeka kada je počela liberalizacija vjerskih prava.

Činjenica da je kineska inicijativa "Pojas i put", kako je danas rečeno, predstavlja ne samo ekonomsko nego i povezivanje ljudi sličnih pogleda i afiniteta, danas je zajednički ocijenjeno da dobar doprinos uspjehu ovog ogromnog razvojnog projekta moguće dati i kroz intenzivniju vjersku komunikaciju različitih sredina.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić danas je rekao visokom gostu da su ključni vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovini članstvo u EU i NATO, međutim, kako je dodao, naša zemlja ne želi zbog toga zanemariti niti jednog prijatelja koji nije dio ili stremi ka članstvu u tim integracijama. On je izrazio je uvjerenje da će zahvaljujući naporima koji u razvoj odnosa ulažu obje strane dobre veze dvije zemlje u narednom periodu biti podinute na još viši nivo. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću