MENI
31.7.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Slovačke

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Jana Pšenicu.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio se ambasadoru Pšenici na značajnom doprinosu unapređenju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Slovačke, kao i na konstruktivnoj ulozi te zemlje u procesu evropskih i euroatlantskih integracija naše zemlje.

S tim u vezi, predsjedavajući Džaferović naglasio je snažnu ulogu koju je Slovačka, posebno u vrijeme prošlogodišnjeg predsjedavanja Evropskom unijom (EU), odigrala u ohrabrivanju institucija Bosne i Hercegovine da ubrzaju reforme i evropski put s ciljem predaje kredibilne aplikacije i dobijanja kandidatskog statusa za ulazak u EU.

Ambasador Pšenica istaknuo je da će Slovačka nastaviti da pruža podršku putu Bosne i Hercegovine i svih drugih zemalja regiona u EU i NATO, te dodao da njegova zemlja smatra da politika proširenja treba da ostane prioritet za institucije EU.

Nakon što su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, sagovornici su se složili o tome da je vrijeme do narednih općih izbora potrebno iskoristiti za nastavak provođenja Reformske agende i ispunjavanja uvjeta i standarda u procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Džaferović poželio je ambasadoru Pšenici uspjeh na novoj dužnosti i u nastavku diplomatske karijere. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću