MENI
27.7.2017

Delegat u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović podnio neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSABiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović obavijestio je danas Kolegij ovog Doma da sa danom 27.7.2017. godine podnosi neopozivu ostavku na članstvo u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju ostavke, koje je Sektoru za odnose s javnošću PSBiH dostavljeno iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH, navode se Novićevi razlozi koje u cjelosti prenosimo (slijedi tekst):

  • Nesposobnost Komisije da da značajan doprinos u unapređenju rada i rješavanju bitnih pitanja i problema koji su se manifestirali u radu OSA-e, posebno sukoba unutar menadžmenta.
  • Različita gledanja posljednjih mjeseci na strateški pristup, različita zakonska tumačenja nadležnosti u prevazilaženju sukoba unutar menadžmenta u OSA-i i podjele u Komisiji.
  • Zaobilaženje Komisije i upućivanje posebnih ''operativnih informacija'' PIK-u i OHR-u o pitanjima koja ugrožavaju sigurnost BiH, čime se pokazuje ko ima stvarni nadzor nad radom OSA-e.
  • Snažan stranački utjecaj na rad Komisije, a kako se na posljednjoj sjednici Komisije konstatirano i utjecaj pojedinaca iz vrha nekih stranaka na menadžment OSA-e."
  • Neslaganje sa načinom smjene članova Komisije zbog tzv. indicija o nečijoj krivici, i pored činjenice da Komisija nije završila svoj rad na pitanju ''famoznih zaključaka'' Komisije i dr. (kraj citata)(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću