MENI
23.7.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao sa predsjednikom Vlade Republike Makedonije

Dobri prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Makedonije u narednom periodu trebaju biti osnaženi još jačom ekonomskom saradnjom, kao i saradnjom na svim drugim nivoima, rečeno je danas tokom sastanka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva, koji boravi u službenoj posjeti našoj zemlji.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović istaknuo je važnost današnje posjete koja će biti poticaj za unapređenje odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu. Resursi koje imaju BiH i Makedonija trebaju biti kvalitetno iskorišteni za dobrobit građana obje zemlje, a bržem povezivanju svakako bi doprinijelo i uspostavljanje direktne avio - linije Sarajevo - Skoplje, rekao je Džaferović.  

Prema riječima predsjednika Vlade Zorana Zaeva, Makedonija želi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na svim nivoima, a današnje potpisivanje dva sporazuma o međudržavnoj saradnji predstavlja korake koji vode ka jačanju cjelokupnih odnosa dvije zemlje. U budućnosti je predviđeno potpisivanje sporazuma i iz drugih oblasti, čime će se stvoriti uvjeti za još sadržajnije bilateralne odnose, naglasio je Zaev.

Predsjedavajući Džaferović i premijer Zaev razgovarali su i o jačanju parlamentarne saradnje. S tim u vezi, predsjedavajući Džaferović uputio je poziv predsjedniku Sobranja Makedonije da posjeti Parlamentarnu skupštinu BiH.

S obzirom na to da obje zemlje imaju iste vanjskopolitičke ciljeve, tokom susreta razgovarano je i o evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i Makedonije. Podrška, regionalna saradnja i razmjena iskustava će doprinjeti bržem integriranju obje zemlje u ove evropske tokove, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića i predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću