MENI
20.7.2017

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom Skupštine Crne Gore

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa Delegacijom Skupštine Crne Gore koja boravi u službenoj radnoj posjeti našoj zemlji a predvodi je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora, istaknuto je tokom sastanka, imaju vrlo dobre međusobne odnose koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima. Sporazumom o međusobnoj granici između dvije susjedne zemlje koji je prvi takav zaključen u regionu, kako je zajednički ocijenjeno, predstavlja snažan pokazatelj otvorenih i prijateljskih veza a u pripremi je ili je već definiran veći broj bitnih međusobnih ugovora koji će dobre odnose u budućnosti i dodatno učvrstiti.

Ocijenjeno je, međutim, da bi dobre političke odnose moralo pratiti i unaprjeđenje privrednih veza dvije zemlje i da nema mjesta zadovoljstvu aktuelnim skromnim nivoom robne razmjene. I ovom prilikom naglašena je potreba rješavanja problema slabih saobraćajnih veza između BiH i Crne Gore, koji se prije svega odnose na cestu preko Šćepan Polja a a kao dobra i ekonomski vrlo isplativa opcija pomenuta je gradnja željezničkog pravca Čapljina - Trebinje - Nikšić.  

Predsjednik Brajović danas je istaknuo da je za Crnu Goru teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine apsolutni prioritet a kada je posrijedi put naše zemlje ka Evropskoj uniji, on je prenio spremnost da njegova zemlja kao aktuelni regionalni lider u predpristupnom ispunjavanju evropskih standarda pruži svu potrebnu pomoć u sličnom procesu koji očekuje BiH.

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH čestitali su crnogorskoj delegaciji na ulasku njihove zemlje u NATO a ocijenjeno je da to predstavlja doprinos daljoj stabilizaciji cijelog regiona.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću