MENI
20.7.2017

Članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana posjetili najviše zakonodavne institucije Izraela i Palestine

Posjetama najvišim zakonodavnim institucijama Izraela i Palestine, okončana je trodnevna misija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) na Bliskom istoku, u kojoj su učestvovali i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PAM-u Šemsudin Mehmedović i Mirsad Isaković.

Parlamentarci iz 11 zemalja članica PAM-a posjetili su u Jerusalemu Izraelski parlament (Kneset), gdje su razgovarali sa predsjedavajućim Kneseta Yuli - Yoelom Edelsteinom. Gospodin Edelstein upoznao  je članove misije PAM-a sa sigurnosnim  stanjem u regiji, svakodnevnim pokušajima uspostavljanja saradnje sa palestinskim predstavnicima, kao i o odnosima sa zemljama u okruženju. Naglasio je ulogu Izraela na planu održavanja političke stabilnosti, kao i u naporima da se relaksiraju odnosi u regiji i doprinese trajnom i mirnom rješenju krize.

Članovi misije PAM-a razgovarali su u Jerusalemu i sa izraelskim ministrom za regionalnu saradnju Tzachijem Hanegbijem, kao i sa predstavnicima Glavnog sjedišta Ujedinjenih naroda (UN) u Izraelu. U Jerusalemu su članovi misije PAM-a posjetili i Muzej holokausta.

Tokom boravka u Ramali, članovi misije PAM-a razgovarali su sa predsjednikom Političkog komiteta Palestinskog zakonodavnog vijeća dr. Abdullahom Abdullahom. Gospodin Abdullah izrazio je ogorčenje nedavnom zabranom, kao i svakodnevnim otežavanjem uvjeta za obavljanje svetih dužnosti u džamiji Al - Aksa, te je izrazio mišljenje da je taj vjerski objekat okupiran jednako kao i Gaza. Istaknuo je da je iz Palestine upućen poziv predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, te da očekuju njegov dolazak i prijedlog mjera za rješenje krize. Dodao je da Palestina želi da kreira novi politički ambijent koji će dovesti do trajnog uspostavljanja mira i u kojem svaka strana treba da bazira svoje zahtjeve na prijedlozima koji će zaštititi njene interese, ali koji, istovremeno, neće ugroziti interese druge strane, te koji su u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Evropskog parlamenta.

Članovi misije PAM-a u Ramali su se sastali i sa generalnim sekretarom Palestinske oslobodilačke organizacije i glavnim pregovaračem Ureda za pregovaračke poslove Saebom Erekatom, koji je iznio stav da su Jevreji, hrišćani i muslimani oduvijek živjeli skupa i da se mora raditi na obnovi povjerenja i pronalasku  rješenja o uspostavljanju dvije države koje će živjeti u miru. Naglasio je da se mora napraviti razlika između političkog i religijskog konflikta, da niko ne može ubijati u ime vjere, kao i da teroristi i ekstremisti ne predstavljaju muslimane, kako se želi prikazati. On je predložio PAM-u da organizira sastanak parlamentaraca Izraela i Palestine, uz učešće i drugih zemalja koje mogu dati svoj doprinos dijalogu kao jedinom putu ka trajnom rješenju krize na Bliskom istoku. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću