MENI
19.7.2017

Održana 31. sjednica Doma naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 31. sjednici usvojio je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić. Na prijedlog delegata Bariše Čolaka, Dom naroda PSBiH usvojio je zaključak kojim ovaj Dom predlaže Predstavničkom domu PSBiH da ovaj zakonski prijedlog razmatra, također, po hitnom zakonodavnom postupku.

Radi nepostojanja entitetske većine, Dom naroda nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu u drugom čitanju, predlagača Vijeća ministara BiH.

Podržani su principi Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Usvojen je i Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, koji je dostavljen od Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Dom naroda PSBiH usvojio je Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2016., čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Usvojen je i Konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2016., čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH. Zajedno sa Izvještajem, usvojeni su i zaključci koje je Domu predložila Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, a koji glase:„Dom naroda PSBiH traži od Instituta za nestale osobe BiH, Komisije za koncesije BiH, Ministarstva pravde BiH i Ureda za razmatranje žalbi BiH da bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana od dana dostave ovog zaključka, dostave Centralnoj harmonizacijskoj  jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH svoje godišnje izvještaje o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole. Dom naroda PSBiH zadužuje institucije BiH da svoje godišnje izvještaje o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole dostavljaju bez kašnjenja Centralnoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH najkasnije do 15. februara tekuće godine za proteklu godinu. Institucije koje neopravdano budu kasnile sa dostavom svojih izvještaja bit će pozvane na javno saslušanje.“

Dom naroda PSBiH usvojio je, zajedno sa preporukama sadržanim u njemu, Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2016. godini, čiji je predlagač Centralna izborna komisija BiH.

Usvojen je Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa Izvještajem, Dom naroda usvojio je sljedeće zaključke: „Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, u saradnji sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, organizirat će okrugli sto o zaštiti ličnih podataka u BiH na koji će biti pozvani svi zainteresirani iz izvršnih organa vlasti, nevladinih organizacija i drugih institucija. Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2016. godini treba biti dostavljen nadležnim tužilaštvima na postupanje, a u vezi sa njihovim nadležnostima koje proizilaze iz ovog Izvještaja. Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH zadužuje Agenciju za zaštitu ličnih podataka u BiH da do naredne sjednice Predstavničkog doma PSBiH dostavi cjelovitu informaciju o zaštiti ličnih podataka u BiH, koja će sadržavati opće podatke u vezi sa tretiranjem ličnih podataka starih deviznih štediša.“

Radi odsustva ovlaštenog predlagača, Dom naroda PSBiH odgodio je raspravu o Izvještaju o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

K znanju su primljene izmjene i dopune Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2017. godinu, čiji je sačinilac Ministarstvo odbrane BiH.

K znanju je primljena Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2016., čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usljed nepostojanja entitetske većine, Dom naroda PSBiH nije primio k znanju Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

K znanju je primljena Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembra 2016., čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zbog odsustva ovlaštenog predlagača, Dom naroda odgodio je raspravu o Programu razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa Bosne i Hercegovine, čiji je sačinilac Ministarstvo sigurnosti BiH.

Za članove Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda Dom naroda PSBiH imenovao je Vladimira Jurišića i Tatjanu Klječanin Martić.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja člana Ureda za razmatranje žalbi, Dom naroda PSBiH imenovao je delegate: Ljilju Zovko, Seada Kadića i Darka Babalja.

Dom naroda PSBiH dao je saglasnost za ratifikaciju: 

  • Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji,
  • Ugovora o finansiranju (Bolnice u RS – B) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke i
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Poljske o vojnoj saradnji.

Usljed nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma naroda upućeno je davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestale osobe. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću