MENI
18.7.2017

Članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana u okviru misije na Bliskom istoku posjetili izbjeglički kamp u Amanu

Posjetom najvećem kampu sirijskih izbjeglica „Al Zataari“ u glavnom gradu Jordana Amanu, završen je prvi dio trodnevne misije Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) na Bliskom istoku, u kojoj učestvuju i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PAM-u Šemsudin Mehmedović i Mirsad Isaković.

Članovi Misije koja je okupila više od trideset parlamentaraca iz 11 zemalja članica PAM-a i koju predvodi predsjednik PAM-a Pedro Roque, susrela se u Amanu sa predsjednikom Kraljevskog suda Jordana i počasnim predsjednikom PAM-a dr. Fayezom Tarawnehom, kao i sa vršiocem dužnosti predsjednika Senata Sirije dr. Maroufom Al Bakhitom.

Tokom tih sastanaka vođeni su razgovori o mirovnoj inicijativi na Bliskom istoku, pokrenutoj s ciljem pronalaženja trajnog rješenja izraelsko – palestinskih odnosa i krize u Siriji. Tema razgovora bili su i odnosi na globalnoj političkoj sceni u svjetlu promjena u vrhu američke administracije, kao i najava mogućeg prekida rusko – američkog sporazuma o primirju u Siriji.

Sagovornici su se složili oko stava da nije prihvatljivo bilo kakvo rješenje zasnovano na nasilju. Pominjući sukob oko džamije Al – Aksa, sagovornici su izrazili zabrinutost i pesimizam u vezi sa pronalaskom političkih rješenja za krizna pitanja u zemljama Bliskog istoka.

Učestvujući u razgovoru o pitanju zbrinjavanja izbjeglica, član Delegacije PSBiH u PAM-u Mirsad Isaković zahvalio se državama i međunarodnim organizacijama koje su u najtežim trenucima pomagale Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, Isaković je rekao da naša zemlja nije u mogućnosti da finansijski pomogne zbrinjavanju velikog broja izbjeglica sa Bliskog istoka, ali može da prenese iskustvo u suočavanju s tim problemom. Pozivajući predstavnike PAM-a da pruže punu podršku sirijskim i palestinskim izbjeglicama, Isaković je rekao da su iskustva iz BiH pokazala da je najveća briga izbjeglica u neizvjesnosti preživljavanja članova porodice, zbog čega je tim ljudima, osim pomoći oko smještaja, ishrane, higijene i zdravstvenih usluga, potrebna i psihološka podrška.

Misija PAM-a na Bliskom istoku bit će nastavljena u Ramali, gdje će se parlamentarci sresti sa najvišim zvaničnicima Palestinskog zakonodavnog vijeća i sa ministrom vanjskih poslova Palestine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću