MENI
14.7.2017

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan Okrugli sto o rodnom aspektu memorijalizacije u BiH

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u saradnji sa Ženskom mrežom u BiH i Inicijativom „Mir sa ženskim licem“, organiziralo je danas Okrugli stol o rodnom aspektu ratne memorijalizacije u BiH.

Okrugli stol rezultat je inicijative dvanaest ženskih organizacija iz BiH, koja je, uz potpise oko 1.200 građana i građanki, upućena Komisiji radi utvrđivanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH koji bi se obilježavao 8. decembra.

Prema inicijativi ženskih organizacija, 8. decembar datum je koji se nalazi u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, u kojoj danas učestvuje preko 3.400 organizacija iz 164 zemlje, među kojima je i BiH. Biranjem 8. decembra, kao datuma koji je neutralan i ne ukazuje na bilo koji datum iz tragičnog perioda oružanog sukoba u BiH, stradanje žena želi se izdići iz atmosfere sveopće politizacije ratnog perioda i apostrofirati vrednovanje ljudskih prava i života, poručeno je na današnjem Okruglom stolu

U obraćanju učesnicima Okruglog stola, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković istaknuo je da je kultura sjećanja način na koji jedna generacija prenosi događaje i vrijednosti sadašnjosti i prošlosti budućim generacijama, te da u tom kontekstu ima puno opravdanja da najviša zakonodavna tijela u BiH proglase dan na koji bi se stradanje žena i djevojčica u proteklom ratu na dostojan i dostojanstven način obilježavao i u našoj državi.

Prema riječima Isakovića, inicijativa o utvrđivanju 8. decembra kao Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH Komisiji je dostavljena još 2015. godine, ali ovo tijelo PSBiH nije uspjelo postići saglasnost oko donošenja takve odluke. Dogodilo se, rekao je on, da ovo pitanje dobije politički kontekst, iako pitanje pijeteta prema svim ženama – žrtvama rata ne poznaje etničku, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Potrebno je naći adekvatno rješenje za provođenje ove inicijative, koja se ne bi trebala dovoditi u vezu sa rješavanjem pitanja državnih praznika, zaključio je Isaković.

Odlučeno je da Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog  doma PSBiH, zajedno sa organizacijama koje su pokrenule inicijativu, učestvuje u kampanji sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH, kao i da ovu inicijativu uvrsti u dnevni red jedne od svojih narednih sjednica. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću